Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen voor ouderen in Nederland!

Werken in Australië; hoe kom je aan werk en welke mogelijkheden zijn er?

Werken in Australië; hoe kom je aan werk en welke mogelijkheden zijn er?

Laatst bijgewerkt: 16 januari 2021

Als een van de mooiste landen ter wereld, is Australië dé bestemming voor pas afgestudeerden en jongeren om op zoek te gaan naar avontuur. Backpacken en tegelijkertijd werken is niet voor niets ontzettend populair. Een jaar werken en reizen in Australië begint bij het aanvragen van een Working Holiday Visum. En dan? Waarschijnlijk heb je genoeg vragen over hoe je je moet voorbereiden op je reis, hoe je werk vindt en welke banen er zijn? Wij helpen je alvast vooruit.


Waar begin je?

Ga je werken in Australië, dan zijn er twee dingen die je geregeld moet hebben om überhaupt door de immigratiecontrole te komen. Zorg dat je die toelatingseisen voor je vertrek rond hebt. Trek hier in ieder geval drie maanden voor uit, zodat je niet in de stress schiet wanneer er een kink in de kabel blijkt te zijn. De drie dingen die je in de basis nodig hebt zijn:

1. Een Working Holiday Visa

Misschien ligt het voor de hand, maar stap één voor een werkvakantie in Australië is het krijgen van je Working Holiday Visa. Het is een elektronisch visum dat je aan kunt vragen als je tussen de achttien en dertig jaar oud bent. Het werk visum kun je online aanvragen bij de Australische overheid of via het Nederlandse E-visums.nl. De kosten van je visum bedragen 440 Australische dollar. Via de overheid kun je enkel betalen met creditcard, bij E-visums ook met iDeal. Tip: sla je visumnummer op. Het is dan wel een elektronisch document, maar het is altijd handig de gegevens bij de hand te hebben.

Ouder dan dertig jaar? Er zijn nog steeds mogelijkheden om te werken in Australië: in loondienst (je moet wel op voorhand een baan hebben) of als eigen baas. Kijk op de website van de overheid welke visa er mogelijk wel bij jou past.

2. Geld op je rekening

De Australische overheid vereist dat je minimaal een bedrag van 5000 Australische dollar, ongeveer 3200 euro, op je rekening hebt staan. Het is iets wat wat zelden gecontroleerd wordt, maar word je door de douane aangehouden en je kan het niet aantonen, dan heb je kans dat je binnen een dag weer op Schiphol staat. Neem voor de zekerheid een bankafschrift mee. Ook handig is om je creditcard mee te nemen.


Visumaanvraag: waar je verder aan moet denken

Ben je bezig met het aanvragen van je Working Holiday Visa? Houd dan rekening met de volgende punten:

  • Het moet de eerste keer zijn dat je dit visum aanvraagt. Een eventuele verlenging, een zogenaamd Second Working Holiday Visa is mogelijk.
  • Je mag maximaal zes maanden per keer bij dezelfde werkgever werken.
  • Je kunt met dit visum ook, mocht je het willen, vier maanden studeren in Australië.
  • Zorg dat je paspoort tijdens je verblijf in Australië geldig blijft. Heb je plannen om verder te reizen na dit jaar vol avontuur? Ook dan kun je niet zonder geldig paspoort. Vraag als het nodig is van tevoren een nieuwe aan.
  • Heb je kinderen? Dan is het niet mogelijk ze mee te nemen op je reis, maar een visum voor jezelf aanvragen kan wel.

Welke banen vind je in Australië?

Je horizon verbreedt op banenjacht in Australië: er zijn veel leuke banen te krijgen én banen waarvan je nooit had verwacht ze te vinden. De top 5 van meest populaire banen op tijdens een Working Holiday zijn:

  1. Op een ranch met koeien of paarden
  2. Barkeeper, serveerder of barista
  3. Au pair of kleuterleidster
  4. Assistent bij evenementen en festivals
  5. Fruitplukker

Het voordeel van deze banen is vooral dat je geweldige mensen ontmoet, dingen meemaakt die je nooit had verwacht en je waardeert de waarde van jouw loon. Heb je een bijzonder talent? Blijf dan vooral dicht bij jezelf. Als muzikant kun je geld verdienen op feesten en partijen of als muziekdocent. Ben je goed in schrijven? Ga werken als freelancer. Dit zijn natuurlijk algemene tips voor reizen in het buitenland, maar het komt altijd van pas als je het geld kunt gebruiken.


Verplicht: een belastingnummer aanvragen

Voor je begint met werken, ben je verplicht een belastingnummer aan te vragen. Zonder Tax File Number kun je niet legaal aan de slag bij je nieuwe werkgever. Een nummer is online aan te vragen via de website van de Australian Taxation Office. De aanvraag kun je alleen in Australië zelf doen en het duurt tot een maand voor je het nummer ontvangt. Twijfel je of het wel nodig is? Zonder nummer wordt 43% van je loon ingehouden, met een belastingnummer betaal je 29% belasting.


Ook verplicht: postadres en rekeningnummer

Naast het belastingnummer zijn er nog twee zaken die je moet regelen in Australië: een postadres en een eigen rekeningnummer. Een postadres kun je gemakkelijk aanvragen bij onder andere UltimateOz Mail Service. Je betaalt wel een klein bedrag per jaar voor dit adres. Zodra je het tax nummer en postadres hebt geregeld, kun je bij elke willekeurige bank een rekening openen. Deze heb je nodig om je loon op te kunnen ontvangen én het is voordeliger dan je NEderlandse rekening te gebruiken.


Zelf regelen of een starterspakket Australië?

Je hebt een paar uur nodig om deze zaken te regelen. In principe een kleine moeite, maar wil je dit jezelf besparen en heb je geen zin in uitzoekwerk? Dan kun je het ook overlaten aan een bemiddelingsbureau. Deze touroperators voor mensen die op working holiday bieden vaak een starterspakket inclusief tickets, verzekering, belastingnummer, postadres, bankrekening en een SIM-kaart. Ook krijg je meestal een feestelijke introductie in bijvoorbeeld Sydney of Melbourne om het land te leren kennen en je reisgenoten. Erg leuk, maar let wel even op wat je betaalt en waarvoor. Dingen zelf regelen kan soms honderden euro’s schelen.


Hoe vind je werk Down Under?

Vanuit Nederland kun je al wat voorwerk doen om een baan te vinden in Australië. Bezoek de Australische vacaturesites en krijg alvast een idee van wat je kunt gaan doen en wat je ermee verdient. Misschien scoor je zelfs al een baan voor je bent vertrokken. De meest populaire sites hiervoor zijn:

Eenmaal in Australië kun je ook de lokale kranten, zoals de Sydney Morning Herald, Financial Review en de Telegraph, gebruiken om vacatures te zoeken.


Houd oren ogen open in het ho(s)tel

Zodra je bent aangekomen in Australië, merk je dat hostels een goudmijn aan informatie hebben als het aankomt op je banenjacht. Bijna elk hostel heeft een mededelingenbord met oproepen voor informele of eenmalige stages en werkplaatsen. Ook het personeel van hostels, vooral van grote ketens zoals Nomads en YHA, helpen je graag bij het vinden van werk. Ook hostels zoeken trouwens vaak mensen voor achter de receptie of schoonmakers, soms kun je er dan gratis verblijven.


Maak vrienden die je vooruit helpen

Bij de introductie in Australië, in hostels, op de talencursus Engels, op de werkplek die je nu hebt of online: waar je ook bent, maar vrienden. Vrienden die in hetzelfde avontuur zitten kunnen je tips geven over het zoeken van werk, goede werkgevers en mogelijk kunne ze je ergens introduceren. Buiten dat, in gezelschap van leuke mensen wordt jouw Australië avontuur nog mooier.


Klop gewoon aan bij werkgevers

Wees niet bang, stap gewoon naar binnen om jezelf aan te bieden bij een werkplek die je leuk vindt. Zorg dat je CV op orde is, maak voor jezelf een elevator pitch en probeer het gewoon. inzet wordt beloond. Wil je werken op een boerderij? Bekijk deze dan goed en ga na of je meer informatie over de farm kan vinden. Vraagt de boer voor je komt werken een betaling om je plek op de boerderij te reserveren: doe het niet. Onder de vele reizigers is het werken met koeien en paarden of als fruitplukker populair, waardoor sommige boeren misbruik maken van de situatie.


Werken in de reisbranche op reis

In de reisbranche zijn ze gek op gidsen, touroperators en hotelmedewerkers die gasten kunnen helpen aan tips voor de mooiste plekken, de beste bezienswaardigheden en aan mooie routes om Australië te verkennen. Een hele gave baan is werken als trailrider: een gids te paard die toeristen rondleidt door de outback.


Profiteer van seizoensgebonden werk

In de bepaalde seizoenen, zoals de kerstperiode, is personeel schaars. Vooral tijdelijk personeel is erg gewild, omdat de drukte weer afneemt na het seizoen en de Australiërs vieren de kerstdagen graag met hun families. Een win win-situatie. Mocht je met de feestdagen werken in Australië? Bekijk vacatures op Gumtree, daar staan vaak leuke seizoensbanen op, variërend van verkoopmedewerker in een winkel tot sprookjesfiguur op evenementen.


Leer van anderen

Dat jouw reis naar Australië onvergetelijk wordt, kan bijna niet anders. Deze tijd ontdek je een bijzonder land, ontwikkel je jezelf, maak je nieuwe vrienden en verleg je je grenzen. Ken je al mensen die Down Under zijn gegaan en daar gewerkt hebben? Vraag ze naar hun ervaring, het helpt je in je voorbereiding en ook in de voorpret. Zeker weten dat zij je graag willen vertellen over hun Australië avontuur.

Meer informatie over het werken in Australië vindt je hier.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk
foto auteur Jannie Meijer
Dit artikel is geschreven door Jannie Meijer

Jannie is vrijwilliger bij Ouderenjournaal en schrijft graag leuke teksten om senioren op weg te helpen in deze moderne tijd.

© Ouderenjournaal.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies