Als je op leeftijd begint te raken blijf je natuurlijk gewoon bezig met een gezonde levensstijl, zodat je zo lang mogelijk flit blijft en optimaal van het leven kunt genieten. In de eerste plaats wordt het leven daar natuurlijk een stuk leuker van. Bovendien blijf je als oudere tegenwoordig ook steeds langer thuis wonen en daarom is het belangrijk om zo mobiel, energiek en dus zelfstandig mogelijk te blijven. Veel mensen kunnen daar wel een steuntje in de rug bij gebruiken. Met deze tien tips op het gebied van voeding, beweging en andere aspecten van een gezonde levensstijl zorg je goed voor jezelf en blijf je fit en gelukkig.
- Tip 1: Eet gezonde voeding
- Tip 2: Drink voldoende gedurende de dag
- Tip 3: Blijf voldoende bewegen
- Tip 4: Neem een huisdier
- Tip 5: Train de hersenen
- Tip 6: Verbeter de lichaamsbalans
- Tip 7: Onderhoud sociale contacten (of vind nieuwe)
- Tip 8: Stop met roken
- Tip 9: Krijg voldoende slaap
- Tip 10: Neem een nieuwe hobby
Tip 1: Eet gezonde voeding
Een fit lichaam begint met het eten van gezonde voeding. Dat betekent dus veel groente en fruit, af en toe wat vis en wat minder vlees eten. Dat gaat niet alleen overgewicht tegen, maar zorgt er ook voor dat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt waar het lichaam op latere leeftijd meer dan ooit behoefte aan heeft. Goed ontbijten is bijvoorbeeld is heel belangrijk. Dat kan met brood, pap of muesli, maar net wat je zelf het lekkerste vindt. Het belangrijkste is dat je een goede bodem legt zodat je de rest van de dag vol energie zult zijn en minder snel naar ongezonde tussendoortjes zult grijpen. Zorg ook dat je altijd vers fruit in huis hebt.
Tip 2: Drink voldoende gedurende de dag
Net zoals gezond en regelmatig eten is het ook belangrijk om elke dag voldoende vocht binnen te krijgen. Op hogere leeftijd heb je vaak een verminderd dorstgevoel en daardoor kun je al snel te weinig drinken. Het is dan verstandig om op vaste momenten van de dag extra vocht in te nemen zonder het dorstgevoel af te wachten. Dat kan bijvoorbeeld door bij het ontbijt naast een kop thee ook standaard een glas sap te nemen en bij de lunch niet alleen melk maar ook een glaasje water klaar te zetten. Ook wat drinken bij het avondeten is een goede manier om de vochtbalans in het lichaam op peil te houden.
Tip 3: Blijf voldoende bewegen
Voldoende bewegen en sporten is ook voor ouderen een van de beste manieren om fit te blijven. Daarvoor hoef je ook heus niet ineens naar de sportschool om jezelf in het zweet te werken, want volgens de Norm Gezond Bewegen die in Nederland veelal wordt gehanteerd is een half uur per dag matige inspanning al voldoende om fit te blijven. Dat betekent bijvoorbeeld een half uurtje stevig doorwandelen met een snelheid van tussen de 5 en 6 kilometer per uur, maar natuurlijk kun je ook een stukje gaan fietsen. Als je merkt dat je hartslag omhoog gaat en je sneller moet gaan ademen is het goed.
Tip 4: Neem een huisdier
Een huisdier houdt je vrolijk en gezond, vooral wanneer je af en toe uitgebreid met het beestje kunt knuffelen. Een hond of een kat is daarvoor natuurlijk heel geschikt, maar ook een konijn of een cavia geeft je elke dag nieuwe energie. Wanneer je een hond neemt is er bovendien geen betere motivatie om regelmatig de deur uit te gaan, een frisse neus te halen en op die manier ook meteen aan de nodige beweging te komen. Het is wel verstandig om alvast voor een vangnet te zorgen wanneer je zelf even niet voor het diertje kunt zorgen. Vrienden, buren of familieleden zijn hier meestal wel toe bereid.
Tip 5: Train de hersenen
Bij een gezond lichaam hoort natuurlijk ook een gezond stel hersenen. Het is daarom verstandig ook die regelmatig te blijven trainen. Daar blijf je scherp en alert van zodat je volop van het leven en de gebeurtenissen van alledag kunt blijven genieten. Je brein trainen kan bijvoorbeeld al met een leuke quiz op televisie, door de puzzel in de krant op te lossen of door bijvoorbeeld zelf puzzelboekjes te kopen. Ook een boek lezen stimuleert de hersenen om actief te blijven. En tenslotte is er helemaal niets op tegen om ook op latere leeftijd nog een nieuwe taal te leren of een interessante cursus te volgen.
Tip 6: Verbeter de lichaamsbalans
Vallen is bij ouderen een groot probleem, mede doordat mensen steeds langer thuis blijven wonen. Daarom is het van belang om altijd je evenwicht te blijven oefenen door veel te bewegen. Tijdens het sporten, zoals wandelen of fietsen, train je automatisch al je balans. Intensief sporten is echter niet aan iedereen besteed, vooral niet als je al wat kwaaltjes hebt. Je kunt echter ook prima speciale evenwichtsoefeningen doen die niet heel inspannend zijn maar waar je wel heel goed je balans mee traint. Natuurlijk kun je ook op dansles gaan, want daar leer je optimaal je evenwicht te behouden. Een goede balans geeft zelfvertrouwen en zorgt voor minder vallen. Zo blijf je zo lang mogelijk gezond en dus mobiel.
Tip 7: Onderhoud sociale contacten (of vind nieuwe)
Sociale contacten zijn voor een mens heel belangrijk dus het is goed om die te blijven onderhouden, ook op hogere leeftijd. Op een gegeven moment vallen echter steeds meer van die contacten weg en lijkt het lastig om nieuwe mensen te vinden. Meer en meer ouderen hebben echter inmiddels ontdekt als een ontspannen manier om nieuwe mensen te leren kennen. Op speciale contactsites voor ouderen kun je oude kennnisen terugvinden, nieuwe sociale contacten opdoen, een vriendschap sluiten of zelfs een nieuwe relatie vinden. Daar word je vrolijker en gezonder van. Zoek mensen om je heen waar je vrolijk van wordt, want ook van lachen blijf je jong!
Tip 8: Stop met roken
Iedereen weet inmiddels wel dat roken niet goed voor je is, toch roken nog altijd heel veel mensen. Vaak hoor je ouderen dan zeggen dat het voor hen weinig zin meer heeft om te stoppen. Niet is echter minder waar, want ook op hogere leeftijd heeft het nog heel veel gezondheidsvoordelen om te stoppen met roken. Niet alleen is het beter voor je longen maar ook het risico op hart- en vaatziekten vermindert wanneer je ophoudt met roken, ook wanneer je al een jaartje ouder bent. Stoppen kan erg lastig zijn, vooral als je al je hele leven rookt, maar met de juiste hulpmiddelen en ondersteuning kan het iedereen lukken.
Tip 9: Krijg voldoende slaap
Een goede nachtrust is de beste start van een nieuwe dag. Niet alleen is het heel gezond om de uren slaap te krijgen die je nodig hebt, maar je krijgt er ook de energie van waar je de hele dag mee vooruit kunt. Je blijft vrolijk, hebt de energie om veel te bewegen en kunt jezelf vol overgave op je hobby storten of gezellig bij vrienden of familie langs. Al die dingen zorgen ervoor dat je fit blijft en positief in het leven staat. Veel ouderen gaan ervan uit dat slecht slapen nu eenmaal hoort bij het ouder worden, maar vaak kan er wel degelijk iets aan gedaan worden. Wacht met slaapproblemen dus zeker niet te lang met naar de dokter gaan want voor een fit lijf is goed slapen essentieel.
Tip 10: Neem een nieuwe hobby
Een hobby is leuk om mee bezig te zijn en geeft je elke dag nieuwe energie. Dat kan een ontspannende bezigheid binnenshuis zijn, zoals het lezen van een boek, een legpuzzel maken of knutselen. Maar natuurlijk kun je ook naar buiten om te wandelen, te fietsen, te fotograferen of bijvoorbeeld vogels te gaan spotten. Iedereen heeft wel een favoriete bezigheid waarmee het leven extra kleur krijgt en waardoor je elke dag met plezier opstaat om er tijd aan te kunnen besteden. Als je uitgekeken bent op je oude hobby zijn er altijd wel weer nieuwe bezigheden om te ontdekken. Alleen of gezellig samen met anderen!